donderdag 12 maart 2015

Themabijeenkomst 4: Opstellen van en werken met handelingsplannen

Hoe kijk ik terug op deze themabijeenkomst & de inhoud?
We hebben het de laatste themabijeenkomst gehad over handelingsplannen en de 1-Zorgroute. Ik was al enigszins bekend met de inhoud hiervan, vanwege mijn stage in jaar 2. Mijn stageschool volgde toen ter tijd een cursus Handelingsgericht Werken (HGW) en ik heb enkele bijeenkomsten bijgewoond een meegedaan.

Wat heb ik geleerd?
Ik heb de onderdelen overzichtelijk uitgesplitst gekregen, dit vond ik erg fijn. Ook het oefenen met het invullen van een handelingsplan was fijn en leerzaam. Dit is een goede oefening en voorbereiding. Na collegejaar 2011-2012 heb ik regelmatig boeken erbij gepakt over HGW en de 1-Zorgroute, enerzijds vanuit de toepassing in het onderwijs en anderzijds vanwege mijn persoonlijke interesse in het onderwerp.

Wat heb ik sinds collegejaar 2011-2012 met deze kennis gedaan en wat ga ik met deze kennis doen?
De kennis had ik dus al, hetzij niet zo direct reproduceerbaar, waardoor een overzicht m.b.t. de inhoud van een handelingsplan erg fijn was. Ik heb e.e.a. opgezocht en mede n.a.v. bronnen van het thema Diversiteit kwamen de volgende onderwerpen als mogelijke losse handelingsplan-onderdelen naar voren:
   - Persoonlijke gegevens
   - Vakgebied / sociaal emotioneel
   - Beginsituatie / algemene opdracht
   - Doelstelling (m.b.t. uit te voeren via Handelingsplan)
   - Sterke punten van leerling
   - Risicofactoren (bedreigingen)
   - Inhoud (Welke leerstof? Welke leermiddelen?)
   - Welke middelen en materialen daarbij
   - Methode / methodiek
   - Organisatie van de uitvoer
   - Evaluatie (tussentijds tijdens proces en na afloop)
   - Betrokkenen (ouders, leerkracht, IB'er, etc.)

Themabijeenkomst 3: Omgaan met leerproblemen

Hoe kijk ik terug op deze themabijeenkomst & de inhoud?
We hebben workshops besproken. We hebben eerder workshops gevolgd en er waren verschillende ervaringen.We hebben ook (weer) naar taakgericht gedrag van leerkrachten gekeken a.d.h.v. een filmpje.We hebben het ook gehad over directief (ga is zitten.) en responsief (waarom loop je?) gedrag en de aspecten waar gedrag betrekking op kan hebben, zoals de taak, het doel, het resultaat, de tijd, de oplossingsweg en de voorkennis.

Wat heb ik geleerd?
De mogelijkheid tot het uitdiepen van het gedrag van de leerkracht gaf mij een duidelijker en overzichtelijker beeld van de mogelijkheden tot verbetering van je eigen gedrag als leerkracht m.b.t. leerlingen die je minder makkelijk mee weet te krijgen dan andere leerlingen.


Wat heb ik sinds collegejaar 2011-2012 met deze kennis gedaan en wat ga ik met deze kennis doen?
Dit beeld en de meerwaarde hiervan werd voor mij versterkt door mijn besef dat ik veel kan hebben van leerlingen voor ik er er persoonlijk last van heb. Ik vind het dan ook minder erg als kinderen niet geheel stil zijn, zolang er maar gewerkt wordt. Ik vind namelijk dat ik niet van kinderen kan verwachten dat zij (tegen de natuur van de ontdekkende en opgroeiende mens in) verplicht in stilte antwoord geven op vragen uit boeken.

Themabijeenkomst 2: Omgaan met verschillen

Hoe kijk ik terug op deze themabijeenkomst & de inhoud?
Ik kan me nog herinneren dat we een filmpje hebben bekeken van een leerkracht die d.m.v. 'video-interactie-begeleiding' meer zicht op zijn handelen kreeg. Hij kon toen leerling Tom bewust meenemen in het leerproces.


Wat heb ik geleerd?
Voor mij was de meerwaarde van 'video-interactie-begeleiding' nuttig. Ik heb mijzelf door de jaren heen (dan) ook regelmatig gefilmd voor de klas. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in de interactie die plaatsvindt en ook zag ik hoe ik reageerde. Een voorbeeld is dat ik aangaf "voor de laatste keer" te waarschuwen en toch bij een volgende keer niet direct ingreep. Dit heb ik daarna op kunnen pakken.

Wat heb ik sinds collegejaar 2011-2012 met deze kennis gedaan en wat ga ik met deze kennis doen?
Dit filmen ben ik voornemens vaker te doen en zeker in het begin van mijn LIO-traject weer op te pakken. Ik hoop zo op verschillende momenten (instructie, wisseling van de les, afronding, zelfstandig werken) mijn handelen vast te leggen, om vervolgens te analyseren en in handelen om te zetten.

Themabijeenkomst 1: Thema-introductie

Hoe kijk ik terug op deze themabijeenkomst & de inhoud?
Het eerste halfjaar heb ik stage gelopen in het speciaal basisonderwijs. Dit inspireerde mij zeer, ook al kostte het mij gemiddeld meer energie dan stage lopen in het regulier onderwijs.

Vooral het werken vanuit positiviteit was erg inspirerend. Door de positieve situaties en gedragingen te noemen gaan andere kinderen hierin mee en blijft het voor de kinderen individueel veilig genoeg, vergeleken met het aangesproken worden op ongewenst gedrag.

Wat heb ik geleerd?
Ik heb bij deze bijeenkomst geleerd wat het themaprogramma was en hoe we dit in gaan vullen. Ik was met name benieuwd naar specifieke psychiatrische, psychologische & gedragsproblemen, zoals ADHD & autisme. Dit zou minder aan bod komen. Wel zouden we aan de slag gaan met handelingsplannen, om zo in te spelen op behoeften van leerlingen in het algemeen.

Wat heb ik sinds collegejaar 2011-2012 met deze kennis gedaan en wat ga ik met deze kennis doen?
Ik heb het positief benaderen van situaties, kinderen en gedragingen volgehouden waar mogelijk en gepast en dit geeft mij energie terwijl de kinderen niet steeds ' aangesproken' worden op hun (ongewenste) gedrag.

Daarbij is het boek 'Lastige kinderen? Heb jij even geluk!' van Berthold Gunster erg inspirerend gebleken voor mij. Dit boek gaat met name over het gedrag van leerlingen, wat er mag zijn, en dat het niet zozeer vervelend gedrag is, als wel dat ouders/leerkrachten het als 'vervelend' bestempelen, waardoor het 'aangepakt' zou moeten/kunnen worden.

Overzicht: Diversiteit

Inleiding
Deze digitale themamap is een herkansing van PABO-jaar 3, gemaakt tijdens (de aanloop naar) mijn LIO-stage, met toestemming van de examencommissie. Zodoende zal er per behandeling van de themabijeenkomsten een mix zijn van mijn ervaringen tijdens de bijeenkomsten zelf (in collegejaar 2011-2012) en mijn vertaling naar de huidige praktijk, om zowel de inhoud van de bijeenkomsten als de actuele stand van zaken (lees: mijn actuele stand van zaken) te combineren tot effectief en recent praktijkhandelen.

Ik heb dan ook zowel de opdrachten als het weergeven op deze blog (mijn digitale themamap) opnieuw uitgevoerd.

Themabijeenkomsten
Hierbij het overzicht van de themabijeenkomsten van Diversiteit:
   - Bijeenkomst 1:          Thema-introductie
   - Bijeenkomst 2:          Omgaan met verschillen
   - Bijeenkomst 3:          Omgaan met leerproblemen
   - Bijeenkomst 4:          Opstellen van en werken met handelingsplannen
   - Bijeenkomst 5 & 6:   Klinisch assessment
   - Expertbijeenkomst:   Taal
   - Expertbijeenkomst:   Rekenen

3 vragen
Per onderwerp/(inhoud van de) bijeenkomst zal ik een weergave geven van de inhoud en zal ik de volgende vragen beantwoorden:
   - Hoe kijk ik terug op deze themabijeenkomst & de inhoud?
   - Wat heb ik geleerd?
   - Wat heb ik sinds collegejaar 2011-2012 met deze kennis gedaan en wat ga ik met deze
     kennis doen?

Toepassingskaarten
Tot slot zijn de volgende toepassingskaarten uitgewerkt in deze digitale themamap:
   - Toepassingskaart 1: Aanleggen digitale themamap
   - Toepassingskaart 2: Interview met mentor
   - Toepassingskaart 3: Groepsplannen en individuele handelingsplannen
   - Toepassingskaart 4: Oudergesprekken
   - Toepassingskaart 5: Afstemmen in taaksituaties
   - Toepassingskaart 6: Observatie leerprobleem (tijdsteekproef)
   - Toepassingskaart 7: Opstellen van individueel handelingsplan
   - Toepassingskaart 8: Taal (dyslexie)